Amit nem tudtál a túlzott csípősfogyasztásról…
Ismersz olyan személyt, aki nagyon oda van a csípős ételekért vagy esetleg te vagy az, aki még a mákostésztára is legszívesebben chili szószt öntene? Az alábbi egészségügyi hatásokkal nem árt tisztában lenned!
A csípős ételekre is ugyanúgy igaz, mint akár az alkoholra, hogy a mérték az érték! A csípős paprikák hatóanyaga a kapszaicin, rengeteg pozitív tulajdonsággal bír (erre ki is fogunk térni), azért vannak esetek, amikor bizony korlátot kell szabni a fogyasztásának. Bár nagyon nehéz annyira túlzásba vinni a csípős ételek fogyasztását, hogy az komolyabb egészségügyi problémát okozzon, azért az arra érzékeny személyeknél okozhat problémát. A legextrémebb egészségügyi mellékhatás a hasnyálmirigy gyulladása lehet, ám ehhez hosszan fennálló mértéktelenségre és személyi érzékenységre van szükség.
Okozhat túlzott gyomorsav termelődést, és amennyiben ilyen panasz jelentkezne, sajnos egy időre száműzni kell a fűszeres/csípős ételeket a konyhából. Természetesen, akinél eleve fennáll a reflux jobb, ha nem kísérti a sorsot a chili fogyasztással. A gyomorpanasszal élők és bélrendszeri bántalmaktól szenvedőknek szintén nem javasolt a csípős fogyasztása. Vannak személyek, akik allergiás reakciót (bőrkipirosodás, viszketés) tapasztalnak, ha erőspaprikával turbózzák az otthoni gasztronómiát. Szerencsére a sor itt be is fejeződik, mint káros mellékhatás. A pozitív élettani hatásokban sokkal jobban bővelkedik a felsorolás, ugyanis:
1. Gyorsítja a fogyást
A kapszaicin hatóanyag pozitívan befolyásolja a szervezet anyagcseréjét, ezzel megakadályozza, hogy a lassú anyagcsere miatt plusz kilók rakódjanak le, ezen felül mérséklik az étvágyat így nehezebben alakulnak ki falási rohamok. Természetesen nem lehet dobostortán élve lefogyni, csak mert teszünk hozzá csípőset…
2. Fertőtlenítő hatású
Nem véletlenül fogyasztják a Távol keleten nagy mennyiségben a csípős ételeket. A Világ azon részein, ahol a higiénia és az élelmiszerhigiénia nincs a fejlett országok szintjén, a chili egy jól működő alternatíva volt, és mai napig is az, az emésztőrendszer fertőtlenítésére. A gyomorrákot okozó Helicobacter egyik leghatékonyabb ellenfele ugyanis a kapszaicin!
3. Fiatalon, egészségesen tart
A kapszaicin előnyös tulajdonsága, hogy támogatja a programozott sejthalált (apoptózis). Ez az a természetes folyamat, mely során a szervezetünk lecseréli a már elöregedett vagy rosszul működő sejteket, melyek akár később rosszindulatú burjánzásba kezdhetnek. A rákkutatásban egyre többet tanulmányozzák a kapszaicint világszerte.

4. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású
Mostanra az orvostudomány is használja a chili hatóanyagát különböző krémek illetve kapszulák formájában, mivel a klinikai tesztek bizonyították a hatékonyságukat pikkelysömörre, ízületi fájdalmakra, de migrénre is.
5. Javítja a keringést
A csípős paprika jó hatással van a keringésre, mivel pezsdíti azt és még a vérrög kialakulásának esélyét is csökkenti. Csökkenti a vércukorszintet, és stabilizálja a vérnyomást. Idős korban egy igazi főnyeremény!
6. Férfi tuning
A kapszaicin hatóanyag jótékonyan hat a teljesítőképességre és a férfi libidóra, ugyanis egy természetes tesztoszteronszint emelő hatással bír, így egy igazi afrodiziákumnak számít.

Összegezve elmondható, hogy a csípős fogyasztás kifejezetten pozitív hatással van egészségünkre, és érdemes rendszeresen karban tartanunk vele saját és családunk szervezetét. Kiváló ajándék lehet csípősrajongó szeretteinknek Karácsonyra, vagy születésnapokra, amihez tippjeinket itt megtalálod!
Reaper Extreme Snack
1290 Ft
Viaticum – Az utolsó kenet
3890 Ft
Végrendelet Ajándékcsomag
13990 Ft
Ínyenc Ajándékválogatás
13990 Ft
Chili Fanatic
14990 Ft
Noir
1390 Ft
Grillmester
12990 Ft
Reaper Challenge
3790 Ft
Vélemény, hozzászólás?